Fitness Blog

Aktuelnosti iz sveta fitness-a i zdravog života

Zašto je voda važna za trening?

Posted by on in Blog (Aktuelnosti)
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 339
  • Print

Šta se dešava kada trenirate visokim intenzitetom, na visokim temperaturama, da li se unos tečnosti povećava, kako se rehidrirati nakon treninga?

Osoba koja ima masu tela 75kg u svom sastavu ima oko 45l vode, što znači da oko 2/3 čovekove težine otpada na vodu. U mišiću je voda zastupljena sa 75%, u moždanom tkivu oko 80% u masnom oko 10%. Veća količina vode je unutar ćelija, a oko 1/4 je vanćeliska voda. Stalna potreba vode u organizmu je 2600ml. Šta to zapravo znači za naše telo?

Unos tečnosti kod rekreativaca mora biti stalan, pre treninga, za vreme treninga i nakon treninga. Ako se pre treninga ne uzme dovoljna količina tečnosti taj deficit se više ne može nadoknaditi, pogotovo nekonzumiranje veće količine u toku treninga. Suština je da telo konstantno ima dovoljnu količinu vode. Uzimanjem tečnosti pre treninga postižete odgovarajuću temperaturu tela i pripremate organizam za sledeće napore.

Treninzi rekreativaca uglavnom traju od 60min-90min, da bismo imali dovoljno tečnosti za vreme treninga dovoljno je popiti bočicu od 0,7L u određenim razmacima. Vodu treba piti i ukoliko ne osetite žeđ, najbolje je na svakih 10 minuta uzeti po gutljaj vode, time sigurno nećete dospeti u fazu dehidratcije i bićete sigurni da ste uzeli dovoljno tečnosti. Rehidratacija je  faza obnavljanja tečnosti, veoma bitna faza u kojoj zahvaljujući vodi ili nekom drugom piću za rehidrataciju sprečavamo opadanje glikogena koji je nas osnovni izvor energije. Temperatura vode koja se preporučuje za korišćenje je od +4C do +10C i leti a i zimi. 

Bendžamin Frenklin je rekao: „Tek kada je bunar prazan, shvatimo koliko nam je voda važna.“

Milan Zarić, rođen 07.04.1985. u Požegi, diplomirao na akademskim studijama Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Beogradu, gde je stekao zvanje profesor sporta. Postdiplomske studije nastavio na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, stekavši zvanje master profesor sporta i fizičkog vaspitanja odbranivši master rad na temu:
“FIZIČKA AKTIVNOST I KONTROLISANA ISHRANA U PREVENCIJI I REDUKCIJI GOJAZNOSTI” čime se specijalizovao za programe redukcije telesne mase, odnosno mršavljenja.


Od 2005. godine radi kao trener u više fitnes klubova u gradu gde je u praktičnom radu sa rekreativcima i sportistima stekao iskustvo u programiranju i praćenju treninga. Stručni saradnik časopisa Lepota&Zdravlje i internet portala lepotaizdravlje.rs za tekstove iz oblasti fitness-a.


Po odluci nacionalnog Saveza za rekreaciju i fitness Srbije proglašen za najboljeg fitness trenera u Srbiji za 2014. godinu.

Iskustva klijenata

block-openZajedno sa Milanom uspevam da izvučem maksimum iz svakog treninga zahvaljujući raznovrsnim i zanimljivim, a opet zahtevnim vežbama, i pravom nacinu na koji me motiviše. Jako sam zadovoljan dosadašnjim programom rada i imam poverenja u njegovu stručnost i znanje.block close
~Radovan Vujović, glumac


block-openJa sam lenja kada se radi o mom telu i toj vrsti discipline koja je specifična i uvek tražim razlog da nesto ne uradim. Tako je barem bilo dok nisam počela da radim sa Milanom. Prosto ne mogu sama sebe da prepoznam. Milan je fantastičan trener. Osecam se zdravo i poletno, to je mozda najvažnije.block close
~Katarina Jovanović, operska pevačica


block-openVeoma sam zadovoljna postignutim rezultatima. Zanimljivo mi je i uzivam dok vežbam jer me Milan sjajno motiviše. Oduvek sam se bavila sportom i ranije bi mi odlazak u teretanu bio dosadan, a sada to vise nije slučaj. Srećna sam svaki put kada odem na trening.block close
~Anja Alač, glumica
© 2015 LicniTrener.com | Sva prava zadržana.