Fitness Blog

Aktuelnosti iz sveta fitness-a i zdravog života

Prednosti rada sa ličnim trenerom

Posted by on in Blog (Aktuelnosti)
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1040
  • Print

Da li ste primetili da svi vrhunski sportisti iza sebe imaju tim stručnjaka iz više oblasti fizičke pripreme i treninga uopšte?

Kada vas boli zub, da li idete kod zubara ili sami rešavate problem?

Da li je angažovanje fitness stručnjaka bacanje para i nepotreban luksuz ili je to potreba i način da za najkraće vreme uz najmanje rizika dodjete do rezultata? O ovoj temi se može danima diskutovati, medjutim postoje činjenice koje ću vam danas prezentovati, ovo su prednosti rada sa ličnim trenerom.

  1. Na samom početku je veoma bitno uraditi početna merenje i testiranja. U zavisnosti od cilja koji smo ispred sebe postavili određujemo koje ćemo parametre pratiti. Velika većina vežbača angažuje ličnog trenera sa ciljem da smrša pa u tom slučaju obevezno pratimo masu tela, procenat masti, debljine kožnih nabora na minimum 4 mesta i obime kritičnih zona. Merenja ponavljamo na svakih mesec dana i u odnosu na dobijene rezultate planiramo dalji program treninga ali i ishrane.
  2. Izrada plana ishrane je takođe posao za ličnog trenera koji bi trebao da odradi u saradnji sa nutricionistom. Ja plan ishrane izrađujem u 3 koraka.

a)      Davanje smernica za ishranu, 20 saveta kako bi ishrana trebala da izgleda, šta u ishrani treba da ima primarno mesto a šta bi trebalo izbegavati, povratna informacija je veoma važna. Komentar mi vežbači šalju u pisanoj formi na osnovu koga pravimo drugi korak;

b)      Delimično definisana ishrana, za svaki obrok imaju nekoliko izbora, to je ishrana koja nije previše restriktivna već je jedan prelazni period koji ima za cilj da ubrza metabolizam i da vežbača pripremi za poslednji korak u programiranju ishrane;

c)      Strogo definisana ishrana sa jasno naznačenim namirnicama, količinom i vremenom kada i šta treba konzumirati. Cilj je da plan ishrane bude realno sprovodljiv i da se praktikuje duži vremenski period, zato se prilikom izrade vodilo računa o navikama vežbača, hrani koju voli i može sam da spremi i da mu ceo proces ne bude previše zahtevan i naporan.

  1. Rad sa ličnim trenerom podrazumeva potpuno individualan pristup svakom vežbaču. Da bismo napravili adekvatan plan treninga važno je proces započeti anamnestičkim upitnikom iz kog ćemo se detaljnije upoznati sa istorijom treninga i zdravstvenim stanjem vežbača. Program treninga se izrađuje uzimajući u obzir cilj, odnosno šta vežbanjem želimo postići, trenutnu formu, povrede ili zdravstvene probleme koje je vežbač imao ili ima.
  2. Važan deo svakog trenažnog procesa predstavlja i motivacija. Dobar lični trener mora biti dobar psiholog i motivator.
  3. Garantovani rezultati su još jedan veoma važan razlog zašto neko želi da angažuje ličnog trenera. Na početku rada postavljate realan cilj do koga dolazite adekvatnim treningom ali i ishranom.
  4. Rad sa ličnim trenerom smanjuje rizik od povreda. Konstanatan nadzor i asistencija trenera umanjuje mogućnost povređivanja ili opasnosti od pogrešnog izvođenja vežbi.

Vežbanje sa ličnim trenerom je ulaganje u sebe, u svoje zdravlje, samopouzdanje i srećniji život.

Milan Zarić, rođen 07.04.1985. u Požegi, diplomirao na akademskim studijama Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Beogradu, gde je stekao zvanje profesor sporta. Postdiplomske studije nastavio na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, stekavši zvanje master profesor sporta i fizičkog vaspitanja odbranivši master rad na temu:
“FIZIČKA AKTIVNOST I KONTROLISANA ISHRANA U PREVENCIJI I REDUKCIJI GOJAZNOSTI” čime se specijalizovao za programe redukcije telesne mase, odnosno mršavljenja.


Od 2005. godine radi kao trener u više fitnes klubova u gradu gde je u praktičnom radu sa rekreativcima i sportistima stekao iskustvo u programiranju i praćenju treninga. Stručni saradnik časopisa Lepota&Zdravlje i internet portala lepotaizdravlje.rs za tekstove iz oblasti fitness-a.


Po odluci nacionalnog Saveza za rekreaciju i fitness Srbije proglašen za najboljeg fitness trenera u Srbiji za 2014. godinu.

Iskustva klijenata

block-openZajedno sa Milanom uspevam da izvučem maksimum iz svakog treninga zahvaljujući raznovrsnim i zanimljivim, a opet zahtevnim vežbama, i pravom nacinu na koji me motiviše. Jako sam zadovoljan dosadašnjim programom rada i imam poverenja u njegovu stručnost i znanje.block close
~Radovan Vujović, glumac


block-openJa sam lenja kada se radi o mom telu i toj vrsti discipline koja je specifična i uvek tražim razlog da nesto ne uradim. Tako je barem bilo dok nisam počela da radim sa Milanom. Prosto ne mogu sama sebe da prepoznam. Milan je fantastičan trener. Osecam se zdravo i poletno, to je mozda najvažnije.block close
~Katarina Jovanović, operska pevačica


block-openVeoma sam zadovoljna postignutim rezultatima. Zanimljivo mi je i uzivam dok vežbam jer me Milan sjajno motiviše. Oduvek sam se bavila sportom i ranije bi mi odlazak u teretanu bio dosadan, a sada to vise nije slučaj. Srećna sam svaki put kada odem na trening.block close
~Anja Alač, glumica
© 2015 LicniTrener.com | Sva prava zadržana.