Fitness Blog

Aktuelnosti iz sveta fitness-a i zdravog života

Funkcionalni trening

Posted by on in Blog (Aktuelnosti)
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1265
  • Print

Sve više fitness klubova kod nas u svojoj ponudi ima program Funkcionalni trening. Po definiciji funkcionalni trening je “Fizička aktivnost bazirana na osnovnim vežbama kojima kroz specifične pokrete utičemo na poboljšanje funkcionalnih sposobnosti našeg tela”. Ukratko, poboljšavamo, snagu, skočnost, međumišićnu koordinaciju i izdržljivost. Ovakav vid treninga će vam pomoći da se lakše popnete stepenicama uz Beograđanku ili da sa lakoćom prenesete kese iz udaljenog supermarketa.

Rekao bih da je funkcionalni trening napravljen kao bunt standardnom načinu treniranja kod koga je teg i kardio sprava glavno sredstvo za vežbanje, nasuprot tome funkcionalni trening nudi neke nove rekvizite ili one koji su po malo zaboravljeni u fitnes svetu. Tu pre svega mislim na kettlebell ili rusko zvono, lance i konopce raznih obima i masa, kamionske i traktorske gume, olimpijske šipke sa dosta tegova, vijaču, vratilo i razboj. Postalo je normalno da se u svetu mode neki stilovi oblačenja nakon određenog vremena ponovo vraćaju i postaju hit, tako nešto je i sada trend u fitnes industriji. Veliki “fensi” fitness i wellness centri nisu više u modi, sada su “in” mali prostori u kome su osnovni gore nabrojani rekviziti glavno trening sredstvo.

Treninzi se organizuju po metodi krugova ili stanica gde svaki vežbač prolazi kroz niz osnovnih vežbi kao što su: mrtvo dizanje, nabačaj, izbačaj, Metson, više vrsta zgibova, propadanja i sklekova, vežbi sa medicinkom, raznih skokova, vežbi na vijači, udaranja maljem u gume, vučenja guma, vežbi sa kettlebell-om…

Svaka od ovih vežbi su kompleksne i zahtevaju međumišićnu koordinaciju i veliku količinu energije i snage u mišićima. Iz tog ulga funkcionalni trening nije najbolji izbor za početnika jer je ipak potrebno malo iskustva i vežbačkog staža da bi se ceo trening sproveo i savladale tehnike izvođenja vežbi.

Ovim načinom treniranja možete regulisati svoju telesnu masu i smanjiti masne naslage ali takođe možete i uticati na povećanje mišićne mase, to šta ćete postići u najvećoj meri određuje način ishrane i metod funkcionalnog treninga.

Milan Zarić, rođen 07.04.1985. u Požegi, diplomirao na akademskim studijama Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Beogradu, gde je stekao zvanje profesor sporta. Postdiplomske studije nastavio na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, stekavši zvanje master profesor sporta i fizičkog vaspitanja odbranivši master rad na temu:
“FIZIČKA AKTIVNOST I KONTROLISANA ISHRANA U PREVENCIJI I REDUKCIJI GOJAZNOSTI” čime se specijalizovao za programe redukcije telesne mase, odnosno mršavljenja.


Od 2005. godine radi kao trener u više fitnes klubova u gradu gde je u praktičnom radu sa rekreativcima i sportistima stekao iskustvo u programiranju i praćenju treninga. Stručni saradnik časopisa Lepota&Zdravlje i internet portala lepotaizdravlje.rs za tekstove iz oblasti fitness-a.


Po odluci nacionalnog Saveza za rekreaciju i fitness Srbije proglašen za najboljeg fitness trenera u Srbiji za 2014. godinu.

Iskustva klijenata

block-openZajedno sa Milanom uspevam da izvučem maksimum iz svakog treninga zahvaljujući raznovrsnim i zanimljivim, a opet zahtevnim vežbama, i pravom nacinu na koji me motiviše. Jako sam zadovoljan dosadašnjim programom rada i imam poverenja u njegovu stručnost i znanje.block close
~Radovan Vujović, glumac


block-openJa sam lenja kada se radi o mom telu i toj vrsti discipline koja je specifična i uvek tražim razlog da nesto ne uradim. Tako je barem bilo dok nisam počela da radim sa Milanom. Prosto ne mogu sama sebe da prepoznam. Milan je fantastičan trener. Osecam se zdravo i poletno, to je mozda najvažnije.block close
~Katarina Jovanović, operska pevačica


block-openVeoma sam zadovoljna postignutim rezultatima. Zanimljivo mi je i uzivam dok vežbam jer me Milan sjajno motiviše. Oduvek sam se bavila sportom i ranije bi mi odlazak u teretanu bio dosadan, a sada to vise nije slučaj. Srećna sam svaki put kada odem na trening.block close
~Anja Alač, glumica
© 2015 LicniTrener.com | Sva prava zadržana.