Fitness Blog

Aktuelnosti iz sveta fitness-a i zdravog života

Energetska pića i trening

Posted by on in Blog (Aktuelnosti)
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1529
  • Print

Svakodnevno nam na društvenim mrežama vrhunski sportisti prezentuju svoj način života, treninga i takmičenja. Ako ih pratite vrlo brzo ćete shvatiti da svi oni imaju određenu i vrlo detaljno isplaniranu rutinu koja očigledno daje rezultate.

Trening, odmor, ishrana sve je podjednako važno. Ono što je meni interesantno za današnju priču je da svi oni u toku i nakon svog treninga koriste energentska pića kao podršku za dobar trening ali i način da se brže oporave. Koja je veza treninga i energetskog pića, zašto ga koriste?

Iz mog ugla to ovako izgleda, povremeno pijem energy drink pa da vam prenesem nekoliko reči i iskustva.

Kada god idem na duže putovanje a naročito ako sam vozač uvek uz sebe imam neko energetsko piće. Razlog je kofein koji pomaže telu da duže ostane fokusirano, budno i koncentrisano, da li to znači da energy drink pojačava naše performanse?

Većina vas pije kafu, ako popijete produženi espreso unećete oko 80mg kofeina koliko ga ima i u jednoj limenci energetskog pića.

Sa sportske strane kofein je diuretik, podstiče izbacivanje vanćelijske vode što je dobar način da trenutno povećate tonus svoje muskulature ali je ipak najveća uloga kofeina u treningu bolja i brža iskorišćenost masnih naslaga. Konzumacijom kofeina pre treninga ubrzavate uključivanje masti u proces razgradnje 50% brže, postajete efikasniji.

Kada uzmemo u obzir da konzumiranjem kofeina i šećera ubacujemo u organizam sa jedne strane šećere kao čistu energiju a sa druge kofein koji ima nekoliko uticaja na sam intenzitet treninga zaključujemo da nam energetsko piće ustvari zaista poboljšava performanse.

Neka moja zažanja su:

  1. Povećava energiju (zasluga prostih šećera);
  2. Kofein koga ima kao u duplom espressu doprinose bržoj razgradnji masti na više načina;
  3. Kofein deluje kao diuretik pa samim tim izbacuje vanćelijsku vodu ostavljajući iza sebe veći tonus mišića;

Na temu za i protiv energetskih pića se može voditi velika polemika ali ove 3 stavke su činjenice, energy drink definitivno ima uticaja na trening.

Milan Zarić, rođen 07.04.1985. u Požegi, diplomirao na akademskim studijama Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Beogradu, gde je stekao zvanje profesor sporta. Postdiplomske studije nastavio na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, stekavši zvanje master profesor sporta i fizičkog vaspitanja odbranivši master rad na temu:
“FIZIČKA AKTIVNOST I KONTROLISANA ISHRANA U PREVENCIJI I REDUKCIJI GOJAZNOSTI” čime se specijalizovao za programe redukcije telesne mase, odnosno mršavljenja.


Od 2005. godine radi kao trener u više fitnes klubova u gradu gde je u praktičnom radu sa rekreativcima i sportistima stekao iskustvo u programiranju i praćenju treninga. Stručni saradnik časopisa Lepota&Zdravlje i internet portala lepotaizdravlje.rs za tekstove iz oblasti fitness-a.


Po odluci nacionalnog Saveza za rekreaciju i fitness Srbije proglašen za najboljeg fitness trenera u Srbiji za 2014. godinu.

Iskustva klijenata

block-openZajedno sa Milanom uspevam da izvučem maksimum iz svakog treninga zahvaljujući raznovrsnim i zanimljivim, a opet zahtevnim vežbama, i pravom nacinu na koji me motiviše. Jako sam zadovoljan dosadašnjim programom rada i imam poverenja u njegovu stručnost i znanje.block close
~Radovan Vujović, glumac


block-openJa sam lenja kada se radi o mom telu i toj vrsti discipline koja je specifična i uvek tražim razlog da nesto ne uradim. Tako je barem bilo dok nisam počela da radim sa Milanom. Prosto ne mogu sama sebe da prepoznam. Milan je fantastičan trener. Osecam se zdravo i poletno, to je mozda najvažnije.block close
~Katarina Jovanović, operska pevačica


block-openVeoma sam zadovoljna postignutim rezultatima. Zanimljivo mi je i uzivam dok vežbam jer me Milan sjajno motiviše. Oduvek sam se bavila sportom i ranije bi mi odlazak u teretanu bio dosadan, a sada to vise nije slučaj. Srećna sam svaki put kada odem na trening.block close
~Anja Alač, glumica
© 2015 LicniTrener.com | Sva prava zadržana.