Fitness Blog

Aktuelnosti iz sveta fitness-a i zdravog života

Bol u potkolenici kod brzog hodanja

Posted by on in Blog (Aktuelnosti)
  • Font size: Larger Smaller
  • Hits: 1107
  • Print

Svakodnevno mi devojke u teretani postavljaju pitanje vezano za bol u predelu potklenice u toku brzog hoda, uglavnom je on regijski i usko povezan sa jednom od kostiju prednjeg dela potkolenice, a to je tibia.

Bol se najčešće javlja prilikom brzog hodanja na pokretnoj traci i nešto ređe kada se na traci trči. Prvi savet kod ovakvog bola je da se kod onih koji brzo hodaju postepeno poveća nagib na traci. Da bih objasnio zašto je bitno povećati nagib moramo razjasniti zašto se problem javlja. Glavni uzrok bola je svakako učestala kontrakcija stopala ka potkolenici, naročito kod brzog hoda, kako je ta mala mišićna regija kod većine devojaka nedovoljno jaka onda je trenutna bol neminovnost, možda i bitniji razlog pojave problema predstavlja sam nadražaj pokosnice (periosta) tibie koji uzrokuje bol. Ako povećamo nagib na traci na 3% ili čak malo više, smanjićemo pokret stopala ka potkolenici pa samim tim smanjujemo mogućnost da se neprijatan bol javi. Jednostavno se malim povećenjem nagiba ovaj problem može efikasno rešiti ili preventivno ga  možemo sprečiti.

Naravno, nije baš kod svih osoba ovako prosto, kod onih gde  pomenuti savet ne donese očekivanu reakciju moramo pristup problemu promeniti. Pošto se cela regija na prednjoj strani potkolenice na neki način „upali“ rešenje mogu biti hladne obloge u toku treninga na traci i naročito nakon vežbanja. Led ima sposobnost da efikasno sanira mikro traume koje se pojavljuju dok vežbamo, njihovo saniranje će u velikoj meri smanjiti pojavu bola i mogućnost povređivanja. Regiju možemo hladiti ledom, hladnim gelovima ili peškirom koji je pokvašen hladnom vodom.

*Ako se bol u predelu potkolenice javlja duži vremenski period i gde pomenuti saveti ne donesu željenu reakciju onda je odlazak lekaru svakako najbolja odluka.

Milan Zarić, rođen 07.04.1985. u Požegi, diplomirao na akademskim studijama Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Beogradu, gde je stekao zvanje profesor sporta. Postdiplomske studije nastavio na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, stekavši zvanje master profesor sporta i fizičkog vaspitanja odbranivši master rad na temu:
“FIZIČKA AKTIVNOST I KONTROLISANA ISHRANA U PREVENCIJI I REDUKCIJI GOJAZNOSTI” čime se specijalizovao za programe redukcije telesne mase, odnosno mršavljenja.


Od 2005. godine radi kao trener u više fitnes klubova u gradu gde je u praktičnom radu sa rekreativcima i sportistima stekao iskustvo u programiranju i praćenju treninga. Stručni saradnik časopisa Lepota&Zdravlje i internet portala lepotaizdravlje.rs za tekstove iz oblasti fitness-a.


Po odluci nacionalnog Saveza za rekreaciju i fitness Srbije proglašen za najboljeg fitness trenera u Srbiji za 2014. godinu.

Iskustva klijenata

block-openZajedno sa Milanom uspevam da izvučem maksimum iz svakog treninga zahvaljujući raznovrsnim i zanimljivim, a opet zahtevnim vežbama, i pravom nacinu na koji me motiviše. Jako sam zadovoljan dosadašnjim programom rada i imam poverenja u njegovu stručnost i znanje.block close
~Radovan Vujović, glumac


block-openJa sam lenja kada se radi o mom telu i toj vrsti discipline koja je specifična i uvek tražim razlog da nesto ne uradim. Tako je barem bilo dok nisam počela da radim sa Milanom. Prosto ne mogu sama sebe da prepoznam. Milan je fantastičan trener. Osecam se zdravo i poletno, to je mozda najvažnije.block close
~Katarina Jovanović, operska pevačica


block-openVeoma sam zadovoljna postignutim rezultatima. Zanimljivo mi je i uzivam dok vežbam jer me Milan sjajno motiviše. Oduvek sam se bavila sportom i ranije bi mi odlazak u teretanu bio dosadan, a sada to vise nije slučaj. Srećna sam svaki put kada odem na trening.block close
~Anja Alač, glumica
© 2015 LicniTrener.com | Sva prava zadržana.